De Rennsteig in het Thuringer Wald

Wandelgroepen

» Startpagina
» Wandelgroep
» Wandelvakanties
» Groepsaccommodaties
» Wandelen is ...
» Wandel links
» Kontakt

Wandelgebieden

» Cyprus
» Harz
» Ligurië
» Sauerland
» Sicilië
» Spaanse Pyreneeën
» Thüringer Wald

Duitsland Wandelland

» Wandelvakanties
» GPS-Tracks
» Natuurreservaat Reizen
» Certificeringen

Duitse LAW's

» De Rennsteig
» Meer wandelroutes (D)

De Harz

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De Harz is in oost-westrichting 110 km breed en noord-zuid 30 à 40 km lang. Het westen heet de Oberharz en het oosten heet Unterharz. In de Hochharz in het oosten van de Oberharz, ligt het Brockenmassief met de Brocken (1142 meter) als hoogste berg. De Unterharz (circa 400 m hoogte) is aanzienlijk lager dan de Oberharz. Het gebied rondom de Harz heet het Harzvorland. De Harz ligt bestuurlijk in de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. De onbewoonde kern van de Harz is het grootste gemeentevrije gebied van Duitsland.

Wandelgebied

De Harz is een zeer afwisselend wandelgebied met bergen, kloven en het glooiende open gebied in het zuiden. Het wandelnetwerk beslaat ongeveer 8000 km. De routes zijn goed bewegwijzerd. De Harz heeft een drietal beschermde natuurgebieden met een aantal lange afstandsroutes; de Harzer Hexenstieg die enige bekendheid geniet en de niet minder indrukwekkende Selketalstieg in het oosten en de Karstwanderweg in het zuiden

De rivier de Bode ontspringt op de hoogste berg van de Harz, de Brocken en loopt door een kloof die bij Treseburg ongeveer 140 meter diep is en bij de overgang naar het Harzvorland bij Thale ongeveer 289 meter diep is. De rivier heeft soms een groot verloop met watervallen en stroomversnellingen en een eigen vegetatie. Flora en fauna zijn zeer bijzonder in dit gebied met zijn beukenbossen; berken, eiken, esdoorn en lindebomen.

Het Nationaal Park Harz ligt zowel in Nedersaksen als Saksen-Anhalt. Het is bijna 247 km² groot en omvat circa tien procent van de Harz rondom de Brocken. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit naaldbos (95%). Er leven zeldzame dieren zoals de zwarte ooievaar en de Euraziatische Lynx.

Het zuidharzer karstlandschap tussen de werelderfgoedstad Stolberg in het Westen en de rozenstad Sangerhausen in het Oosten is een van de zuiverste karstlandschappen (wiki ») van Europa.

Ligging

De Harz ligt op ongeveer 4 uur rijden met de auto van de grens met Nederland vanaf Hengelo en voert grotendeels over snelwegen.

Vakantie in de Harz

Op deze site hebben we nog geen vakantiemogelijkheden voor groepen in de Harz.
Kijk eens verder op www.wandelvakantie-duitsland.de »


De Harz in Duitsland
Karstwanderweg

Wandelgroep

Sneeuwwandelen

 

Uw last minute advertentie hier?
Vraag naar de condities. Klik hier »

 

Geoptimaliseerd voor Google Chrome en Mozilla Firefox